Kako coaching unapređuje efikasnost komunikacije za samo 10 minuta?

Kako coaching unapređuje efikasnost komunikacije za samo 10 minuta?

Volim da koristim izvornu reč coaching jer nema prevoda ni na jedan jezik. To je prva interesantna stvar za sam proces coaching-a.

Druga, zbog koje sam toliko i zavolela coaching jeste što unapređuje performans i veštine pojedinca. Čime god da se bavite i šta god želite da ostvarite, proces je isti.

Setite se kako ste se osećali dok ste ste učili da vozite bicikl…Prilikom nekoliko prvih pokušaja, roditelji ili rođaci bili su tu da vam pomognu, sve dok niste shvatili kako igra funkcioniše.

E pa to je coaching, ništa više i ništa manje. Koordinacija procesa. Postavljanje pitanja. Aktivno slušanje sagovornika. Razlikuje se od svih srodnih nauka: psihoterarija, treninzi, konsalting… Tokom coaching razgovora nema prenošenja znanja, davanje saveta, deljenje mentorskih iskustva, predlaganja najboljih strategija….

Coaching je puno više od svega što ste do sada doživeli. Coach samo postavlja pitanja klijentu i vodi ga kroz proces. Najbolji coachevi dobro slušaju i pitanjima izvlače ono najbolje iz pojedinca.

Kako ću da napravim promenu samo odgovarajući na pitanja?

Upravo tako što dobar coach postavljanjem pravih pitanja osveštava klijentova kritična polja razvoja. Svaki razgovor se završava setom akcionih koraka koje klijent treba da uradi do naredne sesije.

Coachingom razbijamo paradigmu monologa. Tehnologija nam je odnela sve. Ljudi se sve manje slušaju. Coaching nam vraća ljudskost da zaista čujemo osobu kraj nas, bila ona kolega ili komšinica iz bloka. Nije jednostavno imati jasan fokus na sagovornika. Ne biti samo slušalac, već se truditi da čujete I razumete njegove izazove i bitke. Slušanje, razumevanje pomaže i više nego što mislite. Probajte!

Kada čujete neku priču, a vi postavite pitanje relevantno za temu i osobu. Zašto? Zato što deljenjem sopstvenog iskustva odmah nakon ispričane priče, stavljamo potpunu istu situaciju u drugačiji oblik.

Kako?

Svako od nas ima jedinstvena iskustva. Svoje detinjstvo, školovanje, svoje prijatelje, putovanja, formirane stavove… Sve ove stvari nam govore da ono što Milica proživi nikada neće biti isto kao i ono što Petar može da iskusi. A kada pomislite da ste prošli potpuno isto, recite sebi da to nikad neće biti identicno iskustvo. Potpuno je drugačije, samo iz vašeg ugla gledanja deluje isto. Stoga, sledeći put postavite pitanje sagovorniku sa željom da zaista razumete njegovu priču, umesto predavanja kako već sve znate jer ste bili u istoj situaciji.

Coaching razgovori su delotvorni kako u životnim oblastima, tako i u biznisu. Svaki lider može i mora imati 10 minuta da proveri kako napreduje njegov tim ili podređeni. Umesto nekog “đene đene” razgovora, započnite pravi coaching razgovor, koji može biti efektivan za svega 5 minuta. Kada kažem “đene đene” mislim na ono, “kako napreduje projekat”? Odgovor je “ma ide, evo u krajnjoj fazi smo”. Sagovornik je dobio informaciju da se projekat razvija i napreduje, međutim sam čin razgovora je uzaludan jer nema konkretnih rezultata koji mogu pomoći lideru u ovakvoj situaciji.

Kako stvarno izgleda čekiranje napredovanja projekta pomoću coaching razgovora?

Osoba A “U kojoj fazi je projekat?”

Osoba B “Trećoj”

Osoba A ” Kada kažeš treća faza na šta tačno misliš?”

Osoba B “Testiranje funkcionalnosti poslednjeg modula”

Osoba ANa skali od 1 do 10 koliko daleko ste stigli sa testiranjem funkcionalnosti i završetkom projekta?”

Osoba B “7”

Osoba A “Šta još treba da uradite da biste došli do 10?”

Osoba B “Ispravimo funkcionalnosti poslednjeg modula koje su testirane i označene za izmenu i develop, završimo testiranje funkcionalnosti ostalih modula i spremimo projektnu prezentaciju.”

Osoba A Do kada smatraš da će projekat dostići 10 i da će sve aktivnosti koje si naveo biti urađene”

Osoba B “U naredne dve nedelje…. do 1.12.

Postavljajte otvorena pitanja kako biste podstakli kreativnost kod sagovornika. Izazivajte ga novim pitanjima kako biste dobili tačnu informaciju i konkretan odgovor. Na taj način i vama i vašem sagovorniku biće jasno o čemu se tačno radi.

Coaching ti pomaže da unaprediš efikasnost komunikacije u biznisu na izuzetan nivo: da se svi čujete, pričate manje i budete zadovoljniji.

Ukoliko imaš strah na koji način da izvedeš ovaj proces, pročitaj više u ovom blogu.

Svi zainteresovani za radionicu “Coaching u komunikaciji” mogu da saznaju više ovde.

Pišite mi komentare i pitanja za ovu temu.