Kako se izboriti sa stresom?

Kako se izboriti sa stresom?

Naše svakodnevne navike, okolina i radna atmosfera umeju da izazovu veliku dozu stresa. Nekada jednostavno ne možemo da se izborimo sa svim stvarima oko nas, jer nisu u našoj kontroli. Tada je preporučljivo da nađete neki okidač koji vam odgovara da ispustite tu dozu stresa – udaranje u jastuk, vikanje ili štipkanje sopstvene kože (koliko god to suludo zvucalo!).

Potrebno je jednostavno da ta doza stresa izađe iz vas. Kontraproduktivno bi bilo da trpite i terate taj stres u sebe i gurate ga pod tepih. Na taj način gomilate stres i približavate se momentu da proključate. Stoga je potrebno raditi na sebi i svojim emocijama kako biste što bolje izašli na kraj sa stresom.

Borba sa stresom - Jovana Minic

Šta je zapravo stres?

Stres je svaka neprilagođena ili loša reakcija organizma koja obično nastaje kao rezultat neuspešnog pokušaja prilagođavanja organizma na neke neprijatne situacije ili uticaje, a manifestuje se psihičkom i fizičkom patnjom.

A šta radimo sa onim stvarima koje možemo da kontrolišemo? Pa da onda ja vas pitam, šta je ono što želite da osećate umesto stresa?

Relaksaciju, mir ili opuštenost?

Stres - Jovana Minic

Kako se osećate kada imate to željeno stanje? Šta vam prolazi kroz glavu? Kako se ponaša vaše telo? Kakvo vam je stanje uma? Koje su to pozitivne misli? Šta čujete kada ste u tom stanju?

Svi vaši odgovori pomoći će vam da opišete idealno stanje koje želite umesto nepotrebnog stresa. Tom stanju potrebno je da dodate neki kinestetički okidač: dodir ruke, pucketanje prstima, istezanje, itd. Sve to može pomoći da u stresnoj situaciji vratite pravi osećaj željenog stanja, relaksacije i pomogne vam da odreagujete na situaciju ili ljude zaista pozitivno.

Hajde onda da vidimo kako je to moguće. Dolazite u neprijatnu ili stresnu situaciju sa kojom treba da se izborite što bolje jer to ugrožava vaše zdravlje. Zatim prvo iskoristite okidač koji je npr. pucketanje prstiju, a zatim vam kroz glavu prolazi ono željeno stanje, one misli i osećanja koje vas izuzetno opuštaju i vi uspevate da odreagujete pozitivno na stresnu situaciju.

Stanje koje sebi dočarate umesto stresa najbolje je opisati na papiru. Na kinestetičkom okidaču je potrebno raditi uzastopno 21 dan po najmanje 5 minuta. Zatim zamišljajte sve što ste napisali na papir, kao i željeno emocionalno stanje i reakciju na stresnu situaciju.

Stres - Jovana Minic

Osim mentalne vežbe, bilo bi dobro da :

  1. započnete sa fizičkom aktivnošću

  2. uvedete bar 1 promenu u vašu rutinu – npr. upoznavanje novih ljudi ili odlazak na neko novo mesto

  3. počnete da pišete dnevnik i stavite svoje misli na papir. Biće vam mnogo lakše, obećavam 🙂

  4. odete sami na neko putovanje ili izlet od nekoliko sati, da jednostavno popričate sami sa sobom i izbistrite um

  5. nazovete osobu sa kojom davno niste pričali, a uvek je bio/bila tu za vas da vas sasluša bez ikakvog osuđivanja

Ukoliko želite da radite na sebi i postanete efikasni, pročitajte ovaj blog oproduktivnosti. Nekada nas strah sprečava da ostvarimo divne stvari, zato je to još jedna teško savladana priča. Pročitajte strah od neuspeha, kako biste krenuli na vreme u ostvarenje svojih snova.

U nastavku možete naći moje omiljene TEDx govore na temu stresa:

How to stay calm when you are stressed – Daniel Levitin (postoji prevod na srpski)

How to make stress your friend – Kelly Mc Gonigal

IT IS ABOUT TIME TO LEARN TO MANAGE STRESS – Brenda Strong

Pišite mi kako se vi borite protiv stresa.

Jovana