Kako pronaći posao u regionu (Srbiji)?

Svakog ponedeljka u 12.00h po srednjoistočnom vremenu ću snimati live video i odgovarati na pitanja koja mi šaljete u vezi sa različitim temama: razvoj karijere, pokretanje biznisa, mentalno zdravlje, lični razvoj i slično. Svakog meseca ću imati jednog gosta iz regiona koji će takođe deliti svoje dragoceno iskustvo i alate za lični razvoj i biznis.

Ove nedelje sam odgovorila na pitanje Mirjane iz Kraljeva “ Kako pronaći posao bez veze, preporuka i stranaka?”

Često mi ljudi postavljaju pitanje : Da li moguće? Naravno da jeste. Znate sigurno kolegu ili prijatelja koji su to uradili. Nemojte njihove slučajeve da smatrate čistom srećom ili dobitkom na lotou. Zaista je moguće.

Klikom na video ispod pogledajte na koji način je zaista moguće. Predloge za sve ono što sam pričala možete naći u nastavku posta.

P.S. Izgleda da je internet bio malo lošiji. Sledeći put unapređujem i taj deo.

Kako pronaći posao u Srbiji - Jovana Minić

ODAKLE POČETI?

Najčešće se desi da aplicirate na sve žive konkurse. Samo šaljete i na kraju nedelje ili meseca, kažete “ Čoveče, što sam se potrudio, poslao sam čak 50 CV-ja, a niko mi nije ni odgovorio”

Reću ću vam “Nije ni čudo”. Verovatno niste ukucali ništa osim lokacije kao filter na Infostudu, niti ste pogledali šta se traži, koje iskustvo, edukacija ili koje veštine… To je prva greška prilikom traženja posla. Nije realno da tražite i aplicirate svuda, i onda se nadate da će neko izvući vaš CV kao iglu iz sena. Zaboravite na to. Umesto toga, uradite sledeće:

1. POSTAVITE CILJ!

“Šta će mi ovo za Boga miloga?” pitaju me klijenti. Pre i posle svega, da li znate šta zaista želite? Ovde ne pričamo o novcu. Novac je sredstvo do nečega višeg što želimo. Zato i samo zato je bitno da odlučite šta je ono što će vam prijati i odgovarati kao karijera, posao ili pozicija.

Zapitaj se sledeće:

 1. U kojoj industriji želiš da radiš?

 2. Na kojoj poziciji ili grupi aktivnosti želiš da obavljaš svakodnevno?

 3. U kom gradu (delu grada)?

 4. Kakvu atmosferu želiš na poslu?

 5. Kakve kolege zamišljaš?

 6. Koja je tvoja idealna POČETNA plata?

Sada kada si postavio sebi cilj, HOP na ogledalofirme.com da vidiš kakve firme se uklapaju u tvoj cilj. Zašto baš tamo?

Zato što osim firmi, možeš da vidiš komentare i mišljenja zaposlenih o uslovima rada, kao i o prosečnim platama po pozicijama.Kada si stavila sebi do znanja, da je to to, odredila veći broj firmi u kojima želiš da radiš, proverila uslove i organizacionu kulturu, vreme je da središ svoj CV.

#Ne zaboravi da nije dobro da želiš i imaš cilj da radiš samo u jednoj firmi, jer je to nešto što je izvan tvoje kontrole#

Kako pronaći posao u Srbiji - Jovana Minić

2. SREDI CV

5 osnovnih stvari koje moraš da središ na CV-ju:

 1. Stavi sliku, možeš da uradiš profi u fotografskoj radnji i samo je skeniraš

 2. Koristi brojeve kao metrike

 3. Dužina CV-ja za sve koji imaju manje od 10 godina iskustva treba da bude 1 stranica

 4. Proveri gramatičke greške i pošalji bar još dva prijatelja da pogledaju i daju svoje mišljenje

 5. Usaglasi CV prema opisu pozicije. Kako? Koristi reči koje oni koriste, napiši sve što traže i oblikuj formu prema textu. U tome ti još može pomoći LinkedIn.

Pročitajte ovaj text i saznajte još šta je bitno da se sredi CV.

3. KAKO PRAVILNO KORISTITI LINKEDIN?

 • Sredi profil – bar osnovne segmente (edukaciju, opis poslova i po mogućnosti zatraži preporuku od svojih bivših kolega, stavi profi sliku i okači svoj pottfolio, tekstove ili neke svoje radove)

 • U headeru u pretrazi ukucaj ima firme i vidi da li imaš neke zajedničke prijatelje (vidi na slici dole). Ukucaš u pretragu ime firme, zatim klikneš na ime firme in People, u ovom slučaju Google (kao ime firme) in People.

Kada ti se otvori rezultat pretrage, možeš da vidiš da li si povezan sa nekim direktno, tako što pored imena treba da piše 1st (prva konekcija). U prikazanom slučaju pretrage za Google firmu, nisam povezana ni sa kim direktno. Ali mi pretraga pokazuje da izvesni Tony i ja imamo zajedničkog prijatelja (2nd – druga konekcija). U tom slučaju bih prvo kontaktirala zajedničkog prijatelja da me preporuči Tonyju, a zatim direktno Tonyja da vidim kako izgleda proces zapošljavanja. Ispitajte kako ide proces selekcije, šta je bitno za CV i koga direktno kontaktirati. Takodje, vidite da li su spremni da vas preporuče direktno HR-u.

 • U pretrazi možeš naći HR-a i onog zaduženog za regrutovanje. Pošalji im zahtev uz kratak opis. Pogledajte šta ih interesuje, kakve tekstove objavljuju, šta lajkuju i prilagodite svoju poruku za LN i CV prema tome.

Pogledajte moj Linkedin profil ovde.

Ukoliko želite da profesinalno napravite CV i Linkedin profil, pridružite mi se na sledećoj radionici koju držim u Novom Sadu, 27.02.

Ukoliko niste u Novom Sadu, pišite mi na email: izgradikarijeru@gmail.com za online konsultacije.