KAKO SE REŠITI MENTALNIH BLOKADA PRI PRONALASKU SVOJIH STRASTI?

Vreme kada krenemo da razmišljamo o svom X faktoru ili poslu iz snova je vreme kada žongliramo među obavezama, ne stižemo sami sa sobom da izađemo na kraj i shvatamo da je vreme da potražimo iskru u sebi. Obično su to one situacije koje nas ne samo nateraju da tražimo svoje zašto, već i da se zapitamo šta je ono što nas sprečava da živimo život iz snova. To su razne mentalne blokade. Strah. Uverenja. Depresija. Nesigurnost. Nezadovoljstvo.

Mentalnih blokada ima bezbroj. Zato i postoji bezbroj rešenja, stručnjaka i saveta kako da se rešite mentalnih blokada. Prvi korak u rešavanju mentalnih blokada je njihovo osvešćivanje da postoje. Često se pitamo čega sve to moramo da se rešimo i ostavimo iza nas, da bismo krenuli napred. Prema tome, postoje nekoliko najčešćih mentalnih blokada koje nas sprečavaju da živimo u potpunosti svakodnevni život, pronađemo taj X faktor i iskru koja će nas voditi kroz entuzijazam.

X faktor

Često čujemo kako ljudi pričaju kako neka osoba ima taj “X faktor”. To nešto posebno, što je neizmenljivo. X faktor je kvalitet u vama koji ne možete opisati, koji vas čini posebnim. Svi imamo X faktor. Većina nas se iz različitih razloga jednostavno ne spoje sa njim. Potrebna je predanost u pronalaženju prave svrhe i otkrivanja vašeg X faktora, zbog čega ste baš vi autentični.

Zašto većina nas ne zna koji je naš X faktor? Zar to ne bi trebalo biti prvi cilj nastavnika, šefova i roditelja? I, što je najvažnije, znate li koji je vaš X faktor? Posvetite se sebi i svojim vizijama. Zapišite vaše ciljeve, interesovanja, strasti i veštine (talente), spojite ih i pronađite vaš X faktor.

Strast se rađa iz predanosti. Kad ste posvećeni nečemu, bilo da je reč o poslu, idealu ili sentimentalnoj vezi, onda je to strastvena posvećenost. Što je ta predanost dublja, i vaša strast je jača. Strast je ono što nas otvara prema životu, a nama samima širi vrata koja vode do najdragocenijih životnih vrednosti. Potrebna je velika hrabrost da bi se živelo i volelo sa strašću, ali, postoji li uopšte alternativa za nas koji stremimo najvećim visinama? Doživeti strast, izraziti je, i podeliti je s drugima, znači pokloniti neprocenjiv dar sebi, svojim bližnjima i svetu koji nas okružuje.
Najčešće MENTALNE BLOKADE

Nije samo nezadovoljstvo i pritisak dovoljan da se osećamo nesigurno i istrošeno da nismo sigurni gde dalje. Više je to onaj konstantan pritisak kojem se nismo oduprli. Već šta više, dopustili smo pritisku da preovlada nama, našim emocijama i preuzme kontrolu. Nekada pomislimo, tako lako, nekada malo teže, ali život je takav. Jednostavno nas nekada stvari odvuku na neku stranu i mi samo pomislimo otkud sada ova emocija.

To nije samo obična emocija. To nije samo običan stres. To nije gubitak ravnoteže. To je momenat kada smo se iz jedne negativne rečenice pretvorili u najgoreg kritičara i kreirali sopstvene mentalne barijere na putu sreće i ispunjenosti.UVERENJA


Uverenje nastaju previše lako. Previše teško ih primetimo. Sve ono što smo jednom rekli da ne možemo, sada nismo spremni više ikada da probamo. Izgubli smo ciljeve i strategije a nismo ni svesni da se to desilo. Kada nam se desi da smo previše izgubili, mi nismo ni primetili. Već sve dalje nastavljamo da radimo bez ikakvih izazova. Lepota uverenja je što ih možemo osvestiti. Treba da samo salušate koje su to rečenice koje najčešće ponavljate.

Zapišite sve one rečenice koje su negativne. Počnite od neke kafe sa prijateljicom i osvestite šta ste sve to rekli da ne možete, tako što ćete reći osobi sa kojom pričate da imaju samo jedan zadatak, da svaki put kada kažete da nešto ne može i nije moguće pucnu prstima. Na taj način će vam dati znak, da stalno ponavljate tu istu reč i osvestižete bar jedna resurs.

STRAH


Često nas strah sprečava da izađemo iz zone komfora, izbegavajući bilo kakvu vrstu izazova ili promene. Nekada smo previše dobro i osećamo se najlepeše na najsigurnijem mestu na svetu. Ali nikada nijedan rast ili razvoj nije nastao iz sigurnog okruženja. Tesitrajte sebe i svoje limite. Dozvolite sebi da preuzmete strah.

Da li ste znali?


Strah prirodno izaziva početnu reakciju da se izbegne izazov. Ali, strah je kontraintuitivna emocija, jer kada želite da se vratite korak unazad ili odustanete, strah vas poziva da ipak krenete u nepoznato. Strah želi da ga preuzmete, da se takmičite sa njim. Što više dopustite da vas neki strah obuzme, on postaje veći, samim tim je teže delovati. Ako istinski želite nešto, ali se plašite od svih prepreka koje vam se mogu naći na putu, strah diktira pravila igre i pobeđuje u takmičenju. Naučite da se krećete brže od vašeg straha.

Dok dokazujete da strah nije u pravu, razvijate karakternu osobinu samopouzdanja. Bez straha, samopouzdanje se ne može razviti. Vi ostvarujete samopouzdanje kroz kontinuirano i uspešno ostvarivanje stvari koje ranije niste mislili da ste sposobni da uradite i postignete. Kada je korišćen ispravno, strah će vas gurati napred prema uspehu, jače nego bilo koja emocija.

Kada naučite da savladate strašne emocije one će postati vaši najmoćniji mudri učitelji, usmeravajući vaše odluke. Od suštinskog značaja za vaš lični razvoj je da radite stvari za koje se plašite da ne možete. Kroz taj proces možete postati iskusni, mudri i neograničeni u svom uspehu.

ANKSIOZNOST-DEPRESIJA

U psihijatriji je uobičajeno osećaje straha deliti na strah i anksioznost. Strah bi predstavljao duševno stanje koje nastaje zbog realne i konkretne preteće opasnosti, dok je anksioznost mučan, više difuzan osećaj nelagodnosti, strepnje od nečeg ugrožavajućeg, nejasnog, skrivenog u nama. Česta ljudska emocija je ankcioznost, a razlikuje se s obzirom na karakter, intenzitet i trajanje simptoma nelagode, uznemirenosti, strepnje i straha. Anksioznost postoji dok god osoba potiskuje i nastoji da kontroliše anksioznost i ostala osećanja. Ona se i javila zato što je osoba previše potiskivala osećanja koja su posledica traumatskih iskustava i sada više nema kapacitet da to nastavi. Jedini način da se rešimo anksioznosti je da prestanemo da joj se opiremo i suočimo se sa njom bez otpora i analize. Dok god pokušavamo da kontrolišemo anksioznost ona kontroliše nas.

Rešite ovaj test i saznajte da li ste anksiozni :

Depresija je bolest koju karakterišu poremećaji raspoloženja. Simptomi depresije su dugotrajna tuga, nesposobnost uživanja u ranije prijatnim stvarima ili aktivnostima i duševna bol. Rizik od razvoja depresije se povećava sa stresom, traumatskim životnim događajima, fizičkim bolestima… Kod nekih osoba postoji i genetska, urođena predispozicija za razvoj depresije. Depresivno raspoloženje bolesnika razlikuje se od uobičajene tuge. Ono u sebi sadrži osjećaj duboke patnje i emocionalnoga bola. Ako se radi o blagom ili umerenom depresivnom poremećaju, od pomoći može biti široki spektar postupaka ili pripravaka. S druge strane, lečenje teške depresije je zahtevnije i uključuje lekove.

OKRUŽENJE

Obične stvari, kao što su svakodnevne pridike, mogu da nam vremenom izazovu određene negativne emocionalne reakcije. Od jedne pridike, dve, tri iz detinjstva umeju ovakve stvari da prerastu u velike mentalne izazove vremenom i u veće probleme. Bitno je da ih otkrijete na vreme.

Kako sprečiti da utiču na vaš život?

Lako. Slobodno recite ljudima iz vašeg okruženja jedno veliko HVALA, da znate da brinu o vama, ali da ste iskristalisali sopstveni put kojim želite da idete. Zahvalite se svakom savetu i svakoj trzavici. Ali sada idete samostalno svojim putem koji ste izabrali i nema potreba više da budu vaša SAVETA. Sada možete dalje i bez njih. Neke možete manje viđati, na neke zaboravite a nekima dajte svoje smernice kakav odnos sa njima želite.

Nekada nam se desi da se kotrljamo danima ili čak mesecima dok ne ukopčamo da smo zaista nezadovljni, puni besa i negativne energije. Kotrljanje nije dozvoljeno jer sve u životu prebrzo prođe da bismo dozvolili sebi da se kotrljamo.

Nemojte se kotrljati. Nemojte poskakivati. Samo šetajte onako kako želite, kako znate najbolje, kako znate, vaše, unikatno i samozadovoljavajuće.

Pokrenite se! Vi ste svaki vaš korak koji napravite. Sve što treba da pokrenete svoj X-faktor ste VI.