Vodič za lični razvoj – kreiranje životnog i poslovnog balansa

Vodič za lični razvoj – kreiranje životnog i poslovnog balansa

Sve češće možemo pročitati na različitim portalima i društvenim mrežama veliki broj saveta za lični razvoj.

Najveći izazov u istraživanju je činjenica da je veliki broj tekstova kontradiktoran i da jedna metodologija nipodaštava drugu.

Zatim se čovek može lako izgubiti u moru predloga odakle krenuti sa ličnim razvojem i šta sve obuhvata ova tema koji utiče na kreiranje životnog i poslovnog balansa.

Sa druge strane, u današnjem vremenu izazova, gomile zadataka koje imamo kako na poslu, tako i u ličnom životu neohodno je više vremena posvetiti ličnom razvoju.

Licni razvoj

Divno je kada radimo na sebi, pazimo na ishranu, idemo u teretanu, putujemo, čitamo. Koliko god radimo na sebi, bitno je posvetiti pravo i dovoljno vreme za lični razvoj kako bismo kreirali sve ono što želimo i povećali produktivnost.

Neophodno je da na početku shvatimo, da koliko god negujemo telo kremama, pilinzima, masažama, vežbama, potrebno je uraditi isto i za um. ”UM I TELO ČINE CELINU”, i to je najveća uloga ličnog razvoja.

Kada želimo da nešto promenimo u našim životima, nije dovoljno samo raditi na sebi u jednoj sferi i nadati se celokupnoj promeni.

Potrebno je da trenirati um, unaprediti razmišljanje i izazivati sebe. Nikako preterivati sa jakim i teškim mentalnim treninzima, sa konstantnom edukacijom koja ne vodi nigde, već se fokusirati na razvoj ličnosti.

Lični stav u mnogome doprinosti razvoju mentalne efikasnosti i emocionalne intelgencije. Pomaže nam da iskoračimo napred, rešimo se stresa i naučimo kako da ostvarimo svoje lične ciljeve.

Sve što treba da znate kada je u pitanju lični razvoj

Najveće prepreke kada je u pitanju lični razvoj i kreiranje životnog i poslovnog balansa odnose se na različite blokade, ograničavajuća uverenja, emocije, prepreke koje skupljamo tokom života.

Često uverenja i blokade sa sobom nose glas kritičara koji nas sputava. Jedno vreme se u nama bori glas mudraca sa glasom kritičara, sve dok ne postanemo svesni situacije i postavimo sebi pravo pitanje “Kako promeniti život?”

Stoga sam kreirala mini vodič za lični razvoj, koji vas vodi kroz 5 osnovnih pravila ličnog razvoja i pokreće na sveobuhvatnu promenu kako biste živeli svoj lični stav, dobili veliki nivo samopuzdanja i ostvarili vaše lične ciljeve.

Korak po korak pobedićete svog kritičara i napraviti veliki korak napred. Naš interni mudrac je uvek tu da nas vodi, samo moramo znati kako da ga nađemo i probudimo. A kada ga osvestimo, moramo da ga negujemo kroz sam proces ličnog razvoja.

Koliko god se usmeravamo na profesinalni razvoj i želimo da ostvarimo nečije poslovne ciljeve, ukoliko ne razmišljamo o sebi, ličnim ciljevima i radu na sebi, brzo gubimo sebe. Zatim upadamo u kolotečinu života i prestajemo sa željom da unapredimo život, a poslednje što nam pada na pamet je lični razvoj.

MINI VODIČ ZA LIČNI RAZVOJ

Kako znate da li vam je potreban lični razvoj?

Toliko polemike, pitanja i sugestija, a na kraju dana da li vam je zaista lični razvoj potreban?

Rad na sebi i svom umu je bitan koliko i vazduh organizmu. Kako bi naš um mogao normalno da funkciniše u realnosti, neophodno je ga hranimo pravilno. Stoga, evo nekoliko pitanja koja vam mogu pomoći da shvatite koliko vam je opšte lični razvoj neophodan:

 • Na skali od 1 do 10, kakvu biste sveobuhvatnu ocenu dali svom životu?

 • Kada ste poslednji put radili na svojim stavovima, motivaciji i ciljevima?

 • Koliko često zapisujete svoje ciljeve, afirmacije i dobijene bitke?

 • Koliko brzo se (de)motivišete?

 • Kako biste kroz jednu rečenicu okarakterisali svoj lični stav?

 • Šta ste naučili u prethodnih 6 meseci?

 • Koliki je vaš nivo samopouzdanja?

 • Koliko često planirate i radite reviziju vaše nedelje?

 • Koje životno uverenje vaš najviše koči, a koje vam daje gas za uspeh?

 • Koliko razmišljate o strahovima, blokadama i emocionalnoj inteligenciji? Da li postoji neka mentalna ili emocionalna blokada koja vas koči kada je u pitanju lični razvoj?

 • Šta očekujete da vam lični razvoj donese? Kakve spoznaje i otkrića?

Vaši odgovori su polazna tačka ka ličnom razvoju. Nije tačno da ličnog razvoja nikad dosta i da treba stalno i uvek. Već umereno i po potrebi.

Ako ste bili u ovoj godini na 10 edukacija, da li to znači da radite na sebi?

Da i Ne.

Zavisi. Šta je vaš lični i profesionalni cilj, koliko ste upili sa edukacija, koiliko je vaše zadovoljstvo, šta ste zaista naučili i kakve ste promene u životu kreirali.

Ono što je važno u razvoju karijere i ličnosti jeste integracija.

Kada nam se nešto svidi na treningu ili kursu, shvatimo važnost metode ili alata, tu tek naša bitka počinje. Bitna je vežba i integracija. Ako idete na radionice da čujete a ne radite integraciju i vežbu, vi onda ne radite na svom ličnom razvoju, već se pojavljujete na programima ličnog razvoja.

Ipak, ako ste bili na jednoj radionici i definisali svoj cilj, na kojem svaki dan radite bar po minut, vi radite na sebi i to je sasvim lep početak. Dakle, ovde nema pravog odgovara jer je jedina istina sakrivena duboko u vama. Na vama je da otvorite Pandorinu kutiju i otkrijete sve ono na čemu želite da radite.

Nikada nam nije bilo lako početi sa vežbanjem, pa tako i mentalni razvoj zahteva odluku, lični stav i pozivitno razmišljanje za sam početak. Koliko daleko želite da otkrijete sebe, naučite svoje vrline i mane, zavisi vaš nivo ličnog razvoja.

Neki ljudi se zadovolje sa postavljanjem ličnih ciljeva, dok drugi ne prestaju dok ne otkriju kakve blokade i emocije su ih sprečile da ostave svoje lične i profesionalne ciljeve.

Kako raditi na sebi?

Uradite mini analizu sebe i vidite gde se trenutno nalazite pomoću odlične vežbe koja se zove točak ličnog razvoja. Nacrtajte krug i podelite ga na nekoliko delova. Nabrojte polja ličnog razvoja koja su vama bitna i upišite ih na izdeljene obode kruga. Najbolje bi bilo da ih imate najmanje 4, a najviše 8, kako biste mogli izdvojiti najbitnije. U nastavku se nalazi moj predlog kruga sa 6 polja, koji možete da ikoristite za ovu vežbu.

Na primer : Misli, emocije, uverenja, motivacija, komunikacija, emocionalna inteligencija i slično.

Zatim je potrebno da na skali od 1 (minimum) do 10 (maksimum) odredite koji je vaš nivo znanja te veštine ličnog razvoja. Na primer : Emocionalna inteligencija 5, Motivacija 7… Budite iskreni prema sebi. Dobro pogledajte u svoje unutrašnje JA.

Licni razvoj

Zatim upišite na skali od 1 do 10 gde biste želeli da budete u narednih 6 meseci. Npr. Emocionalna inteligencija 9, Motivacija 8….

Na kraju, izaberite jedno polje na kojem želite da radite u okviru ličnog razvoja.

Kako postići i unaprediti životni i poslovni balans?

Sada kada ste analizirali svoj život, bitno je da pravilno postavite cilj za polje na kojem želite da radite. Na čemu će biti vaš fokus i koliko zaista treba da posvetite svoje vreme i resurse za lični razvoj zavisi od vašeg cilja. Cilj usmerava vaš lični razvoj i omogućava vam da sagledate bolje gde treba da tražite svoj poslovni i životni balnas. Najbitnije stvari o ciljevima su:

 • Imaju vremensko organičenje

 • Moraju biti zapisani u sadašnjosti

 • Opisani su sa što više detalja

 • Nikada nemaju alternativu, samo postoji više strategija koje vas vode do cilja

Na primer: Do kraja 2018. godine organizovaću 3 online programa ličnog razvoja.

A kada pričamo o više detalja u postavljanju ciljeva pročitajte blog koji sam u potpunosti posvetila ciljevima i važnosti pravilnog postavljanja istih.

Postavite jedan manji cilj. Ne preterujte sa previše ciljeva. Bitno je da se svaki dan pomeramo za jedan mali korak napred. Kada postavite svoj cilj, definišite akcioni korak za lični razvoj, koji ćete uraditi još danas. Ako ga ne uradite, nemate pravu motivaciju za ostvarenje tog cilja, pa dobro razmislite da je li je to vaš pravi cilj za lični razvoj.

Kako izbegavanje reči NE može da vam pomogne u ličnom rastu?

Kada govorimo o ličnom razvoju i životnim preprekama koje moramo proći da bismo radili na sebi, moramo se nekada osvrnuti i na one stvari koje nas sprečavaju u svakodnevnom životu da budemo svoji. Često nam se dešava da koristimo određene reči, koje naš um drugačije prepoznaje i tumači.

Zašto?

NLP alati su divna stvar za strategijski pristup ličnom razvoju. Iz kojih sam naučila puno o sebi, stoga želim da vam napomenem da kada govorimo u negaciji (nemoj to, ne trebaš, nisam siguran…), zapravo dajemo do znanja sagovorniku da zaista uradi nešto.

Npr. Zaista ne želim da u sredini ovog članka razmišljate o tome ko je autor članka i o broju ugroženih slonova na Tajlandu.

Šta se desilo?

Pomislili ste tačno na onu stvar koju sam vam rekla da ne radite. To nam se često dešava u životu sa kolega, prijateljima, porodicom i decom. I onda se čudimo kada deca kontriraju roditeljima?

Ukoliko zaista želite konradiktoran ishod, koristite reč ne. U suprotnom, umesto reči NE koristite sledeće fraze:

“Smatram da bi bilo bolje da….”

“Šta misliš o novom/drugačijem/naprednijem….”

“Mislim da bi bilo bolje da to radiš na….”

Licni razvoj

Ukoliko imate slobodnog vremena, možete pročitati jedan dobar ebook, koji govori dosta o ličnom razvoju i NLP tehnikama.

Koristiti knjigu ili online programe za rad na sebi?

Neretko pitanje koje nam prolazi kroz glavu. Samo u prethodnih nekoliko dana, dve poznate osobe, koje su izuzetno uspešne, izvršile su samoubisto zbog depresije. Mislim da je bitno da napravimo paralelu sa nekim mentalnim bolestima i poremećajima, za koje možda i ne znamo da su prisutne. Mentalni i lični stav su jako bitni kada želimo nešto da unapredimo ili osvestimo.

Međutim kada imamo česte promene ponašanja, napada panike, strahovanja, trnce, štipanja tela, vrenja i slične tegobe – koje predstavlju ozbiljne stvari, bitno je odlučiti se za terapiju. Ovo su izazovi koji su dugo tinjali u nama i potrebna nam je isključiva pomoć stručnog lica, kako bismo radili 1 na 1.

Kada govorimo o radu na sebi, najčešće mislimo na unutrašnju sponzaju nas samih. Osvešćivanjem svog uma i povezivanjem sa naučenim stvarima o sebi, možemo maksimizirati naše veštine kako bismo bili uspešniji, kreirali lični i poslovni balans.

Ukoliko želimo da čujemo za nešto novo, korisno i spoznamo neku novu metodologiju knjiga je pravi izbor. Imamo nekoliko knjiga koje menjaju i koje nas uče zaista divne stvari o ličnom razvoju: Zašto? i Pojedi tu žabu!

Jovana Minic - Zivotna svrha

Iz knjiga možemo naučiti puno, ali nema discipline i garancije da ćemo to primeniti u životu.

Ako planiramo ozbiljan rad na sebi, želimo da integrišemo naučeno i primenimo to na svoj život, online program kroz podršku pruža više. Motivacija i željada se učestvuje u grupnim programima i različitom tipu izazova su veće.

Stoga, ako želite da čujete nešto novo i inovativno, izaberite knjigu. Ukoliko žudite sa promenom u životu i nečim jako korisnim, a fali vam motivacije i samodiscipline, kurs je prava stvar. Tokom programa uvek možete upoznati divne ljude i postaviti prava pitanja. Najčešće pitanja dolaze nakon nekog perioda, stoga izdvajam online program.

Koja je vaša životna uloga?

Popularizacija rada na sebi uvela je dosta konfuzije u sam pojam ličnog razvoja. Radimo na sebi, napredujemo, a gde mi zaista idemo? Šta se nalazi iza našeg cilja? Kako raditi na sebi?

To je vizija života. A iza vizije je životna svrha. Na početku godine napisala sam detaljan blog o otkrivanju životne svrhe. Blog vam može pomoći da definišete svoju životnu ulogu i nađete sebe. Lični rast zahteva da se radi na sebi i da se bolje definišu naše uloge i lični ciljevi. Ukoliko biste sada imali priliku da upoznate sebe, šta biste mislili o toj osobi?

Licni razvoj - Jovana

Veliki izazov je samo pomisliti na to. Ali kada biste i upoznali tu osobu, šta biste rekli da je njena životna uloga? Na koji način će ta osoba doprineti razvoju zemlje i čovečanstva? Kako pomaže unapređenju života lokalne zajednice?

Razmislite dobro o svom odgovoru. Jer ne samo lični rast, već svi vaši ciljevi moraju biti usklađeni sa vašom životnom ulogom, kako biste iskoristili sav svoj potencijal. A životna uloga ne predstavlja samo nas, već ono što ostavljamo kao naš “legacy” na ovoj zemlji.

A kako biste više naučili o sebi, životnoj ulozi i koji tačno vam lični razvoj odgovara, pozivam vas da se priključite besplatnom online izazovu “Lični razvoj – KAKO UNAPREDITI ŽIVOTNI I POSLOVNI BALANS ”, a kasnije i online letnjem master programu“Nezaustavljiv-a na putu do života snova” (koji nije besplatan).

Licni razvoj - Jovana Minic

ONLINE IZAZOV “LIČNI RAZVOJ SA JOVANOM”

 • Program se odvija online putem Facebook grupe

 • Broj mesta je ograničen

 • Svakodnevna interakcija

 • Veliki broj izazova

 • Uključujem se live i pričam o temama koje ste naveli kao bitne za vaš lični razvoj

 • Delim sa vama zanimljive materijala za lični rast

 • Zajedno pravimo promenu i podržavamo jedni druge u ličnom razvoju

 • Radimo na kreiranju životnog i poslovnog balansa

 • Program počinje 21.06.

Prijavite se ovde da zajedno izrastemo u osobu o kojoj sanjamo.

Jovana