5 VEŽBI DA OTKRIJETE SVOJU STRAST

Sada kada se polako izlolujemo od drugih, ne znači da je potrebno da se izolujemo i sami od sebe. Imamo dovoljno vremena da napravimo raznorazne refleksije i retrospektive svog života. Vidimo dokle smo stigli, u kojim stvarima smo prevazišli sami sebe, a gde možda nismo ispunili svoja očekivanja.

Pre svega, kada pričamo o životnom pozivu, bitno je da se rešimo očekivanja drugih ljudi. Porodice, prijatelja, društva…Bitno je da živimo svoj život po svojim normama, zato vas ohrabrujem da pre nego što krenete da radite na vežbama za određivanje svog pravca života, pročitate kako da se rešite tih očekivanja i živite život po svojim normama.

Verujem da ako čitate ovaj blog, postoje određena pitanja na koja želite sebi da odgovorite. Postoje određene nedoumice koje vas tište ili vas sprečavaju da živite život pun potencijala. Uglavnom se desi da razmišljamo o suštini života, kada nam stvari ili ne idu po planu i imamo dodatnog vremena, ili ako je sve i previše dobro, pa imamo problem da poverujemo u svoju stvarnost. Imamo određenog vremena, nismo sigurni u dalji tok ili pravac života, možda karijere ili veze.

Pitamo se da li smo doneli dobre odluke, sećamo se onih pravih uspeha i maštamo o nekoj budućoj prošlosti. U ovakvim momentima je bitno da sebi damo vremena da dišemo, da osetimo sebe i ostavimo prošlost iza nas. Koliko god da je bila uspešna i presavršena, ona je prošlost. Ne možemo da živimo od prošlosti, bitno da je budemo prisutni u trenutnoj realnosti. Prema tome, pre nego što krenemo u izradu vežbi, bitno je da osvestimo 2 potencijalna problema:

  1. Očekivanje drugih ljudi od nas
  2. Život u prošlosti koji kao posledicu aktivira velikog kritičara u nama, a smanji dozu samopouzdanja

Kritičar nam se javlja kada se desi neki sled sličnih situacija u kojima nas neko kritikuje, mi imamo neku emocionalnu neprijatnost, putem kojih kreiramo uverenja, koja počnu da nas koče. Zatim ceo komplet tih stvari utiče na naš svakodnevni život i uglavnom prođe neko vreme dok se osvestimo i ukapiramo šta se to tačno desilo. Kada ulazimo u jake tematike, kao što je otkrivanje svrhe, strasti i kompasa, bitno je da poradimo na stvarima koje nas koče i stvaraju određene mentalne blokade.

Pored mentalnih blokada, neretko nam telo ulazi u stresna stanja i bilo bi dobro da svoje mentalno stanje u ovom trenutku dovedemo na neku normalu. Da smanjimo stres i strah, koliko god možemo. U suprotnom odluke, postupci i naše akcije će biti rezultat trenutne situacije u kojoj se nalazite, i neće oslikavati realnu situaciju vaše ličnosti. Potrudite se da zdravog razuma i duha uđete u izvršavanje narednih vežbi.

Za izradu vežbi je potrebno 60 minuta,  5 papira formata A4 i hemjiska olovka.

1.NAJVEĆI UTICAJ U TVOM ŽIVOTU

Kako rastemo, učimo i razvijamo se prolazimo kroz različite faze, ljude i stvari koji nam oblikuju život. Na prvom praznom papiru napišite 4-8 stvari koje su najviše uticale na oblikovanje vašeg trenutnog života.

Primer: roditelji, razvod, putovanje, prijatelji, škola, sekcije, treneri, religija…


2. PERIOD PRE ŠKOLE I TOKOM ŠKOLE

U okviru ove vežbe malo istražujemo svoj identitet i vrednosti na malo drugačiji način.

PitanjaPeriod pre školePeriod posle škole
Koje su bile tvoje omiljene aktivnosti?

Filmovi/Crtani/Heroji

Karijere/Zanimanja

Osobe sa kojim si pričala/mogla se osloniti

3. AKTIVNOSTI KOJE RADITE I KAKO SU REZULTIRALI KOJIM EMOCIJAMA

Michaly C. je još u prošlom veku otkrio bitnost FLOW aktivnosti. Malo sam prilagodila ono o čemu on priča sa potrebama današnjeg sveta i trenutnih izazova u kojima se nalazimo.

Nije bitno samo da pišete aktivnosti u kojima uživate, volite da radite ili ste strastveni, probajte da napravite listu svih aktivnosti koje se možete setiti da radite: vežbanje, šetanje, vreme sa decom, pisanje emailova, sastanci, gledanje serija, prezentacije, izlasci, pozorište….

Zatim pored svake aktivnosti napišite emociju koju proizvodi specifična aktivnost:

Vežbanje – energija

Šetanje – mir

Pisanje emailova – blagu anksioznost

Putovanje – osećaj uzbuđenosti i slobode

Na nedeljnom ili mesečnom nivou probajte se setiti svih mogućih aktivnosti anlizirajte svoj osećaj zadovoljstva ili emocija tom specifičnom aktivnošću.

Na primer, novi projekti (rizik), prezentovanje za velike grupe (blaga anksioznost).

4. ODREDI PRAVAC KRETANJA

Pre nego što počneš da radiš na ovoj vežbi, vrati se na početak teksta i budi siguran da si se rešio očekivanja drugih od tebe. Istuširaj se i saperi sva ta očekivanje od svih oko tebe. Budi siguran u sebe, jer pravac kretanja ti daje putanju i određuje tvoj karijerni kompas. Duboko verujem da svako od nas zna svoju svrhu, samo se usred nekih neuspeha i okruženja ubedimo da nismo sigurni šta želimo, da smo se izgubili da to nije za nas. A zapravo sve što sebi govorite da nije za vas, baš jeste. Budite sigurni da je ovo ključna vežba i otvorite se do kraja u izradi iste.

Na osnovu prethodnih papira, izaberite 5 tema/aktivnosti/poglavlja koje i dalje želite da radite i koje ni na jedan način ne želite  da žrtvujete.

Moj primer bi bili: ljudi, putovanja, sloboda, strast, biznis.

Kombinacija ovih stvari predstavlja vašu svrhu i strast. Ovo je nešto što ne želite da žrtvujete nikako. To je to. Dalje, ukoliko želite možete produbiti rad na životnom pozivu i svojoj strasti.

5. IDEALNA NEDELJA

Poslednja vežba je tu da nam pomogne da shvatimo na koji način možemo već sada da živimo svoju svrhu. Zapišite svoju idealnu nedelju sa aktivnostima u kojima uživate i koje zaista želite da ostvarite sebe. Životna svrha i strast pretočeni u nedeljnu aktivnost nam pomažu da doživimo svrhu svakodnevno. Imamo jasan kompas naše strasti i znamo pravac kretanja ka sreći.

Kada zapišete idealnu nedelju, možete videti koje aktivnosti vam nedostaju u vašoj trenutnoj nedelji i polako započeti sa implementiranjem nekih novih aktivnosti u svoj svakodnevni život.