10 KLJUČNIH SAVETA ZA TVOJ CV

Nije bitno da li tek tražiš prvi posao ili želiš da nađeš svoju zvezdu u nekoj drugoj industriji ili profesiji – CV predstavlja bitan medium putem kojega možeš da ostvariš svoje snove. Kažem medium jer to može biti i video, neki vid prezentacije ili zanimljiva grafika u zavisnosti od posla za kojim tragaš.

Kroz ovaj tekst želim da podelim svoje iskustvo kao HR konsultanta, ali i kao karijernog kouča koji često ima zadatak da pomaže oko CV-ja i apliciranja za posao.

Često dobijam mailove koji kažu:

“Vredan sam, da li ima posla za mene?” – bez predstavljanja, ikakvog uvoda ili nekog profila kako bih mogla videti o kome se zaista radi.

“Preporučila me je koleginica X, jer je čula od koleginice Y, koja je pričala sa osobom koja je radila u vašoj firmi XY”. –  zaista previše referala gde ne poznajem nijednu spomenutu osobu. Zbog toga ne mogu da uzmem u obzir ništa od navedenog ili shvatim poentu uvodnog email-a.

“Moj CV je u prilogu”. – pozicije koje firma ima otvorene na samom sajtu su raznolike. Osoba koja je aplicirala se prethodno bavila skroz nečim drugim i nisam sigurna zaista za koju poziciju osoba aplicira. To predstavlja samu kompleksnost situacije kada je u pitanju veliki broj prijava.


Dakle, pouka gore navedenih grešaka je da budite hrabri u svom predstavljanju putem email-a. Navedite obavezno za koju poziciju aplicirate i zašto. To vaše “zašto” ne treba da bude kopirano sa google-a kao npr. “Znam da vaša firma brine o zaposlenima”, “ baš mi sve sviđa rad vaše firme”, jer vi zaista ne znate kako stvari u praksi funkcionišu. Budite iskreni i napišite šta je ono što možete doprineti samoj organizaciji.

Moj savet kao nekoga ko je regrutovao više od 1000 ljudi na različitim kontinentima iz različitih industrija je da istražite firmu, poziciju, društvene mreže i ljude koje rade u firmi na Linkedin-u ili netoworking događajima.

Zatim obratite pažnju na sledeće:

  1. Neka vaš CV bude usklađen sa industrijom za koju aplicirate, kao i logom ili bojama same firme. Izbegavajte format Europassa – razvuče CV na tri-četiri strane i ima puno nebitnih detalja, kao i apstrakcija. Poprilično je nejasan, nerazumljiv i nestruktuiran.
  2. Napišite kratki sažetak o sebi koji govori da imate one veštine koje firma traži i prilagodite to uvek svakoj poziciji za koju aplicirate.
  3. Unesite dodatne linkove u svoj CV. Prethodno se postarajte da promenite link samog Linkedin profila. Kada uđete u svoj profil sa desne strane imate opciju edit link profil, izmenite svoj link i personalizujte ga. Više o promeni LinkedIn profila pročitajte ovde. Ukoliko imate portfolio ili ste radili kao Freelancer na nekoj platoformi i imate vrhunske komentare, možete dodati link ka profilu. Takođe, svoje preporuke možete dodati na LinkedIn u okviru SlideShare.
  4. U opisu svog profesionalnog iskustva uvek naglasite one stvari koje se poklapaju sa pozicijom za koju aplicirate. Dakle, u jednom CV-ju može biti komunikativnost, dok se za drugu poziciju možda traži analitičnost. Imate obe veštine, ali bitno je znati koju gde naglasiti.
  5. Budite iskreni sa vremenskim trajanjem pozicija i ne “krpite rupe” u CV-ju, jer se to lako proveri sa poslodavcem ili na LinkedInu.
  6. Navedite svoju edukaciju odmah posle zaglavlja ako ste završili fakultet. Ako je prošlo više od 3 godine, to može da ide ispod profesionalnog iskustva.
  7. Dužina CV-ja do 10 godina radnog iskustva može stati na 1 stranicu.
  8. Koristite reči koje su profesionalne i sa manje kažite više. Ako ne znate kako na engleskom, kada ukucate reč u wordu idite na desni klik i “synonyms” i dobićete profesionalnije i lepše izražavanje. 
  9. Upotrebite brojeve, mere i iskažite impact koji ste imali na poziciji. Nije bitan samo opis posla, nego ono gde ste se pronašli, šta ste postigli ili naučili.
  10. Veštine i neformalno obrazovanje – dodajte alate, tehnike i meke veštine prema onome što se traži. Nema potrebe da gomilate kako puno opisa poslova, volontiranja ili veština, ako se to od vas ne traži. FOKUS mora da vam bude na poziciji za koju aplicirate. Sjajno je to što imate puno iskustva i projekata iza sebe, ali procenite šta je relevantno za poziciju i firmu za koju želite da radite i ostalo isključite iz CV-ja.

Pišite mi koja još pitanja imate u vezi sa CV-om i pratite nas na Instagramu jer će ovo biti zanimljiva nedelja.