KAKO BITI HEROIC U ZONI NEIZVESNOSTI KARIJERNE TRANZICIJE

Kad bi imala priliku da s nekim podeliš sve svoje nedoumice, neizvesnosti, strahove, sumnje, “šta ako” momente, šta bi se dogodilo? 

Koliko su zaista sve te stvari u tvojoj kontroli? 

Kad oduzmeš iz jednačine sve što ne znaš, šta ti ostaje?

U pozadini procesa karijerne tranzicije i potrage za karijernim ispunjenjem i životnom svrhom, leži neizvesnost. 

Suština karijerne tranzicije se ogleda u usmeravanju neizvesnosti – Kakav rad te ispunjava? Ko će te ozbiljno shvatiti? Da li ćeš dobiti pristojnu platu? Da li je sad pravo vreme? Da li će ikad biti pravo vreme? Kakva osoba odbacuje celu karijeru da bi tragala za novom?

Šta da radiš? Da budeš HEROIC. Kako?

Budi tu.

Patnja ne dolazi od neizvesnosti, zato što je celi život neizvestan – ne znamo šta nas čeka u budućnosti. Ustanemo ujutro i ne znamo kako će se saobraćaj odvijati i hoćemo li stići na vreme. Težina neizvesnosti je u strahu da će nas nešto neizbežno u bliskoj budućnosti povrediti. Međutim, poenta je biti u sadašnjem trenutku i ne gledati više od tri koraka unapred.

HEROIC način:

Razgledaj prostor oko sebe i pronađi u prostoru nešto od čega jako strahuješ. 

Ako pronađeš objekat svog straha, sedi u miru s njim, dobro pogledaj od čega strahuješ i da li je to zaista realistično katastrofalno. 

Obično naš mozak preuveličava opasnost situacije.

Naoružaj se resursima.

Većina nas je suštinski opsednuta da bude u kontroli nad svojim životom, planovima, okruženjem, ljudima oko nas kako bismo izbegli osećaj razočarenja. 

Međutim, kontrola je samo iluzija i što više upiremo da kontrolišemo, kontrola nam se više izmiče. 

Ono što imamo u sadašnjem trenutku je samo set dostupnih alata i strategija koje nam pomažu da se uhvatimo u koštac s novonastalom situacijom. 

HEROIC način:

Duboko udahni i zamisli da tvoj život živi neko drugi, bilo ko, lik iz crtanog filma, knjige ili NN osoba. 

Taj neko, koga si zamislila ima sve što ti imaš – tvoje znanje, tvoje iskustvo, tvoju kreativnost, tvoje veštine, tvoju porodicu, tvoje prijatelje, tvoj posao.

Šta bi taj neko mogao uraditi s resursima koji su mu trenutno dostupni?

Koja tri akciona koraka taj neko može da napravi da se desi i najmanji progres?

Priprema, pozor, kreni.

Većina nas bi sigurno rekla za sebe da imaju bolje resurse da pomognu drugima s njihovim izazovima, nego sebi. Ovo često čujemo u kontekstu karijerne tranzicije. 

Pa dobro, hajde pomozi drugima, jer rešenje tvog problema ili izazova je često skriveno u tvom odnosu prema drugima. Što više podržavaš druge, pitaš ih pitanja, koristiš svoje resurse, manje ćeš biti zapetljana u svojim “šta ako” epizodama. 

Vremenom ćeš prepoznati da imaš resurse koji su drugima vredni i pomažu im, pa ćeš i ti početi prepoznavati njihovu vrednost za sebe. 

Istraži zonu neugodnosti i ranjivosti

Kad sebi uskratimo priliku za grešku, neugodnost, mi sebi u stvari uskraćujemo važnu lekciju. Zapitaj se šta možeš naučiti iz te situacije, senzacije. Možda je trenutna situacija s kojom si suočena neugodna, ali pusti je da bude neugodna i analiziraj zašto je tu, šta je došla da te nauči. 

HEROIC način:

Izaberi situaciju u vezi sa karijernom tranzicijom koja ti izaziva neugodnost i neizvesnost. 

Bez reči osuđivanja i izostavljanja detalja, zapiši sve što znaš o toj situaciji, samo činjenično stanje.

Onda zapiši sve što osećaš u vezi sa tom situacijom.

Onda zapiši sve što pokušavaš da preduzmeš u vezi s tim kako se osećaš.

Pročitaj tu priču naglas sama sebi. Kako ti zvuči?

Prigrli neizvesnost.

Ako smo apsolutno sigurni da je budućnost nesigurna i neizvesna, šta mi tu uopšte možemo uraditi?

Kad bismo znali da se stvari obično ne odvijaju onako kako smo mi zamislili da se odvijaju, kako bismo pristupili našim životima? Našoj karijernoj tranziciji?

Da li bismo stupili u kontakt sa nekim ko nam je podrška, ko nam je važan oslonac? (iako mislimo da nam neće biti na raspolaganju, mi suštinski ne znamo šta će ta osoba uraditi u tom trenutku).

Da li bismo pitali nadređenog možemo li naše radne zadatke rasporediti na četiri dana u sedmici? (iako mislimo da je to nemoguće, jer to niko prije nas nije pokušao, mi suštinski ne znamo kakav ćemo odgovor dobiti).

Ono što sigurno znamo je da šta god nas čeka u budućnosti je za nas nepozato, pa je možda bolji put da prigrlimo to neznanje i da u skladu s njim delujemo. 

HEROIC način:

Pronađi aktivnost koju možeš da uradiš ove sedmice na koju će ti unutrašnji glas reći “ne znam da li bih trebala…” ili “šta ako”…

Uradi tu aktivnost i prikupi informacije o tome šta se zaista desilo. 

Izaberi verziju sebe.

Frankl je rekao da je jedna od velikih ljudskih sloboda mogućnost da izaberemo svoj stav u različitim kontekstima. 

Jedan od najneugodnijih elemenata neizvesnosti jeste osveštavanje kako je sve oko nas krhko i ranjivo, uključujući i nas same. 

Jesi li stvarno slobodna i otvorena za nova iskustva kao što misliš?

Možda si samo uplašena ili stidljiva ili možda živiš u svom svetu gde te niko ne može povrediti. U stvari mi smo sve to sve vreme, samo poznajemo onu verziju sebe koja se najčešće pojavljuje u kontekstu svakodnevnice. Kad se svakodnevnica menja, menjamo se i mi što je istovremeno zastrašujuće i oslobađajuće. Poenta je da možemo izabrati ko želimo da budemo u trenutku neizvesnosti.

HEROIC način:

Izlistaj na post-its 3-5 ključnih stvari koje želiš da uneseš u period neizvesnosti.

Ako nisi sigurna šta bi to moglo da bude, zamisli kako bi neko ko ti je važan, koga vrednuješ i poštuješ postupio kad bi se suočio sa istim.

Post-its s ključnim stvarima stavi na vidno mesto da ti budu vodiči u trenucima kad se osećaš zaglavljeno. 

Una Kasagić,

Biznis psiholog i karijerni coach