KAKO SE PREKVALIFIKOVATI U IT?

IT može da izgleda kao potpuno novi svet, za sve one koji nisu studirali programiranje niti radili išta slično vezano za ovaj sektor. Dok, za druge strane za sve nas, koji smo godinama tu, IT predstavlja sasvim normalno radno okruženje.

Sama prekvalifikacija u IT, nije jednostavna zbog velikog broja kurseva, akademija i škola koje su se pojavile popularizacijom industrije. Ne postoji nijedan specifičan kurs, koji kada završiš dobijaš posao. Naprosto, stvari ne funkcionišu tako. IT je kao i sam naslov, vrlo praktična industrija. Moguće je prekvalifikovati se uz dosta rada i truda na pravim koracima. Kurs može biti početna tačka, ali nikako ključna koja ti pomaže da dobiješ posao.

Većina regrutera i menadžera koji zapošljavaju kada vide samo istaknut kurs, odustaju od CV-ja. CV je sjajan alat ako znaš da ga koristiš kako treba. CV je sredstvo koje će ti pomoći da pokažeš praktične stvari, svoj portfolio i šta znaš da radiš. Zato postoje različiti alati, portfolio i github koje trebaš iskoristiti da prikažeš koliko si dobra.

Kako se prekvalifikovati u IT na netehničku poziciju?

Postoji nekoliko grupa pozicija.

Funkcionalne grupe, koje su veoma slične onima u drugoj firmi: marketing, prodaja, HR, finansije, administracija… Svakako da izvršenje istih u IT podrazumeva da se to radi na malo specifičniji način, koji nosi sa sobom veliku dozu kreativnosti, proaktivnosti  i dinamike.

Druga grupa poslova je vezana za sam razvoj proizvoda ili projekata na kojima firma radi, pa prema tome imamo: Projekt menaždera, Produkt menadžera, Product Owner-a, Scrum Mastera, Agile Coach-a, Unit Leada, Delivery Manager-a, UI/UX dizajnera, Business Analyst-a.. Ovo su zapravo i pozicije koje stiču sve više popularnosti u IT, baš zbog toga što se sam sektor širi neverovatnom brzinom.

U ovom videu možeš videti kako je Tamara dala otkaz na pripravničkom radu i pronašla posao regrutera u ITiju uz moju pomoć.

Koji ti dokaz više treba? Sve je moguće.

Kakvo god da iskustvo imaš i edukaciju, možeš se prekvalifikovati na moderan način. Zaboravi na kurseve za koje si čula ili su ti iskočili negde na internetu. To je old fashioned way, koji dokazano ne prolazi. Jako je bitno da znaš koja pozicija je tvoj karijerni fit i to možeš da saznaš putem zanimljive SWOT vežbe .

Drugi bitan korak za prekvalifikaciju je PLAN RAZVOJA KOMPETENCA.

U prvom koraku si putem SWOT vežbi odredila svoj cilj. Tvoja startna pozicija je gde se nalaziš sa svojim iskustvom i znanjem. A sve između predstavlja RAZVOJ KOMPETENCI.

Kada pronađeš opis posla uz poziciju koja ti odgovara, baci se na sledeća pitanja, kao bi identifikovala koje komptence moraš da razviješ za posao koji želiš:

 • Koje veštine se traže na željenoj poziciji?
 • Koje alate moraš da savladaš?
 • Koje pojmove ne razumeš?
 • Kako možeš da nadoknadiš iskustvo koje traže?

Koja je ulazna pozicija za koju možeš da apliciraš, a da imaš šanse da je dobiješ?

Tamarin primer

Ona je radila pripravnički  samo 3 meseca na poziciji administrativnog radnika i dala otkaz. Završila je pedagogiju i zajedničkim radom smo shvatile da je njena željena karijera HR i koučing. Ustanovili smo da je pozicija kojom može ući u IT, pozicija regrutera.

pexels-alex-green-5699475

Veštine:

 • Headhunting
 • Proces selekcije
 • Onboarding
 • Samostalnost u radu
 • Proaktivnost

Alati:

 • Različiti ATS-ovi
 • LinkedIn sourcing
 • Sredstva komunikacije: slack, Zoom, Teams
 • Gsuite

Pojmovi:

 • Frontend
 • Backend
 • Scrum
 • Agile

Spisak tema na kojima je Tamara radila u okviru plana razvoja kompetenca, podelili smo u 2 dela.

Prvi deo je upoznavanje pojmova: Scrum, Agile, Pozicije u IT-iju, LinkedIn sourcing, Employer Branding, šta je ATS.

Drugi deo je praktični zadatak koji dobijaju svi moji klijenti. Njen zadatak je bio da putem jednog ATS-a, nađe 2 senior developera na osnovu brifa koji joj je dat i da prođe nekoliko podešavanja u samom programu. Zatim je simulirala držanje intervjua i na kraju je uradila primer kako im se obratiti putem LinkedIn-a.

Nakon što je stekla ne samo teorijsko, već i praktično iskustvo, vreme je bilo da adaptiramo CV, motivaciono i LinkedIn profil. Vodite se njenim primerom i na pola puta ste do prekvalifikacije koje vam fale za željeno radno mesto u IT-ju.

Ukoliko želiš da dođeš do posla u IT sektoru i ostvariš se, prijavi se za moj koučing program.