5 CRTA LIČNOSTI I KOMPATIBILNE NETEHNIČKE POZICIJE U IT-JU

Proces samoistraživanja ti daje vredan uvid u tvoje želje i potrebe, otkriva ti šta te motiviše, kako možeš biti efikasnija, zašto reaguješ tako kako reaguješ i koji karijerni izbori ti odgovaraju.

Kako bi se što bolje upoznala, počni sa istraživanjem svojih crta ličnosti, bilo to kroz samorefleksiju ili konsultacije sa psihologom.

Proces samorefleksije započni analizom svojih misli, stavova prema sebi i drugima, svojih reakcija i ponašanja. 

Da bi otkrila koji si tip ličnosti, budi otvorena i iskreno odgovori na sledeća pitanja:

  • Šta me je činilo srećnom kad sam bila dete?
  • Kako vidim sebe u kontekstu veza sa porodicom, prijateljima, kolegama?
  • Koji je moj san, veliki cilj?
  • Koje je moje veliko postignuće?
  • Koji je moj najveći strah?

Petofaktorski model ličnosti

Petofaktorski model ličnosti je prilično jasan koncept s akronimom OCEAN

O – openness (srp. otvorenost)

C – conscientiousness (srp. savesnost)

E – extraversion (srp. ekstraverzija)

A – agreeableness (srp. ugodnost)

N – neuroticism (srp. neuroticizam, emocionalna nestabilnost)

U nastavku pogledaj opis svake od crta ličnosti i pokušaj da identifikuješ šta se u najvećoj meri odnosi na tebe i koje netehničke pozicije su kompatibilne s tvojim dominantnim crtama ličnosti.

1. Otvorenost

Otvorenost je crta ličnosti koja se odnosi na to koliko si otvorena za nova i različita iskustva, koliko si kreativna i originalna. Otvorene osobe vole da isprobavaju nove stvari, radoznale su, vole da istražuju, putuju i avanturistički su nastrojene. 

Netehničke pozicije kompatibilne sa otvorenošću: 

Osobe sa visokom otvorenošću su karijerno ispunjene na pozicijama koje uključuju autonomiju, kreiranje i izazove poput pozicija unutar HR i marketing departmana (npr. regruter, Employer Brand Specialist)

2. Savesnost

Nastala od riječi “savesno” što znači raditi ono što je ispravno ili obavljati svoj posao temeljno. Osobe koje su visoko savesne su brižne, imaju dobru samokontrolu i orijentisane su prema cilju.  Prija im kad je sve dobro isplanirano, a ne prija im preuzimanje rizika. 

Da li voliš kad je sve organizovano, a ne voliš odstupati od planiranog rasporeda? 

Osoba sa izraženom crtom savesnost je jako dobar dodatak timu jer ima oko za detalje, oprezna je i pažljiva, disciplinovana, visoko organizovana i ima naviku dugoročnog planiranja i poštovanja rasporeda. Međutim, visoka savesnost ima i negativan aspekt – jako se stresiramo ukoliko se stvari ne odvijaju po planu. 

Netehničke pozicije kompatibilne sa savjesnošću: 

Osobe sa visokom savesnošću cvetaju na pozicijama koje zahtevaju mnogo planiranja i rokova poput Project Manager-a ili Scrum Master-a.

3. Ekstraverzija

Da li si društvena, voliš networking? Da li voliš da upoznaješ nove ljude i provodiš vreme s prijateljima? 

Ekstravertne osobe su druželjubive, pričljive, asertivne i prijateljski nastrojene. Negativan aspekt ove crte ličnosti je da ekstravertne osobe često prvo pričaju, a onda promisle i uživaju da budu u centru pažnje.

Netehničke pozicije kompatibilne sa ekstraverzijom: 

Osobe sa visokom ekstraverzijom se lako socijalizuju, zato su idealne pozicije za njih one u kojima su okruženi s mnogo ljudi i imaju priliku da upoznaju nove ljude, poput pozicija unutar HR departmana (npr. regruter).

4. Ugodnost

Ova crta ličnosti ne znači da smo neko ko će da radi sve što joj drugi kažu ili da bezuslovno udovoljava drugima. Osoba sa visokom ugodnošću je empatična, brižna, altruistična, saradljiva i osoba od poverenja. Osoba sa niskom ugodnošću zna biti izrazito takmičarski nastrojena čak i manipulativna. 

Netehničke pozicije kompatibilne sa ugodnošću: 

Pošto karakteristike tipa ličnosti sa izraženom ugodnošću naginju ka empatiji i brizi za druge, pozicije na kojima bi se odlično uklopili i snalazili su one unutar HR departmana (npr. regruter).

5. Neuroticizam/emocionalna nestabilnost

Poslednja, ali ne i najmanje važna crta ličnosti je neuroticizam koju karakterišu emocionalna nestabilnost, promene raspoloženja, anksioznost i iritabilnost. Ukratko, osobe s visokim neuroticizmom mnogo brinu, lako se uznemire i podložne su anksioznosti koja ih blokira u efikasnom nošenju sa stresom. 

Netehničke pozicije kompatibilne sa neuroticizmom: 

Pošto je baza neuroticizma velika anksioznost, idealna pozicija za visoko anksiozne osobe bi bila ona koja ne podstiče anksioznost i brigu poput joga instruktora. 

Međutim, dinamika većine poslova stvara određenu dozu stresa i pritiska koju je nemoguće izbeći, pa je u slučaju prevelike brige i anksioznosti poželjno da se konsultujemo s psihologom koji će nam pomoći da razvijemo efikasnije coping mehanizme. 

Zašto je identifikovanje dominantne crte ličnosti za mene važno?

Razumevanje baze svoje ličnosti ti može pomoći da bolje razumeš svoje veze s drugima, prepoznaš svoje vrednosti, strasti, radiš na samoprihvatanju i identifikuješ područja u kojima ti je potrebna podrška, usmerenje, pomoć. 

Iskoristi najbolje od svojih pozitivnih aspekata ličnosti

Kad osvestiš šta je pozitivno, a šta ne, možeš aktivno raditi na poboljšanju kvaliteta svog života i karijere. Npr. ako je otvorenost tvoja dominantna crta ličnosti, a radiš rutinski posao koji će dugoročno dovesti do pada motivacije i nezadovoljstva, možda je vreme za karijernu tranziciju, odnosno za pronalaženje pozicije koja će ti pružiti izazove i nova iskustva. 

Radi aktivno na unapređenju negativnih aspekata ličnosti 

Jedini način da nešto zaista i promeniš je da prvo prihvatiš da tvoja ličnost ima i negativne aspekte. Recimo, svesna si da si ekstravert i počinješ da primećuješ da tvoje reči nekad povređuju ljude u tvom okruženju. Kad si ovo osvestila i reflektovala na svoje ponašanje i njegov uticaj na druge, shvataš da je važno da prvo promisliš, pa tek onda nešto kažeš.

Kako pristupiti negativnom aspektu ličnosti

Neuroticizam može imati koren u traumatskim iskustvima koja smo doživeli u ranom uzrastu ili stresorima s kojima se trenutno ne možemo efikasno suočiti. Ukoliko naginjemo neuroticizmu, dugoročna briga i anksioznost će imati negativan uticaj na naše mentalno zdravlje, zato je važno na vreme potražiti profesionalnu pomoć. 

Upoznavanje i razumevanje sopstvenih crta ličnosti je početak putovanja zvanog upoznavanje sebe. Svestan trud ka unapređenju negativnih aspekata ličnosti nije kratkoročan, ali se dugoročno isplati jer poboljšava kvalitet našeg života i pomaže nam da pronađemo karijerno ispunjenje. 

Una Kasagić,

Biznis psiholog i karijerni coach