PSIHOLOŠKA BEZBEDNOST I KARIJERNA TRANZICIJA

Od početka pandemije i neizvesnosti na tržištu rada, proaktivno razmišljamo i procenjujemo prirodu odnosa prema svom poslu i karijeri.

Da li radim posao sa svrhom? Da li me posao ispunjava? Da li me kompanija u kojoj radim podržava u karijernom razvoju i na koji način? Kako mogu da napredujem, da se profesionalno unapređujem? 

Neki od nas su došli do zaključka da trenutni posao i karijera više ne ispunjavaju nijednu stavku koja je nama važna, niti su u skladu s većinom naših životnih vrednosti. I šta sad? Karijerna tranzicija! 

Izabrali smo IT, jer se u velikoj meri poklapa s našim vrednostima. I šta sad?

Prvo što treba da razumemo je da karijerna tranzicija u IT podrazumeva trnovit i dug put, popločan vrednim radom i strateškim donošenjem odluka. 

Na šta obratiti pažnju u različitim fazama karijerne tranzicije?

Nemoj prestati lično i profesionalno da rasteš 

Proces karijerne tranzicije počinje samoistraživanjem koje se nastavlja i nakon karijerne tranzicije. Ovo je jako važan deo, jer ako ne poznaješ sebe, svoje želje i potrebe kako ćeš identifikovati svoju svrhu i pravu poziciju?

U toku procesa karijerne tranzicije samoistraživački deo će biti fokusiran na pronalazak tvojih pokretača koji će ti pomoći da izgradiš HEROIC mindset, identifikuješ svoje prenosive veštine i predstaviš se u svetlu novog profesionalnog identiteta.

Potraži radno okruženje u kom se osećaš psihološki bezbedno

Možeš najefikasnije da prođeš kroz karijernu tranziciju i da se zaposliš na željenoj poziciji, ali ništa od toga nije važno ako kompanija i ljudi s kojima radiš ne prepoznaju tvoj potencijal. Pronaći kompaniju s vrednostima koje se u velikoj meri poklapaju s tvojim vrednostima je ključno za tvoj karijerni razvoj i napredak u IT industriji. 

Pođi od samorefleksije – identifikuj svoje pokretače, šta te to pokreće da ustaneš ujutro iz kreveta, da obavljaš posao… Nemoj oklevati da potražiš pomoć kako bi ti se kockice što jasnije sklopile. 

Aktivno radi na postizanju balansa

U potpunosti je razumljivo da se želiš dokazati na odabranoj poziciji, jer si vredno radila kroz proces karijerne tranzicije i sad to tvoje novo radno okruženje treba da primeti. Međutim, kako ne bi doživela burn out u prvih nekoliko meseci na novoj poziciji, kreni polako, malim koracima, budi proaktivna, ali traži pomoć kad osetiš da si opterećena količinom posla. Važno je da izabereš radno okruženje koje će čuti i uvažiti konstruktivan feedback i podržati te kad ti je potrebno.

Una Kasagić,

Biznis psiholog i karijerni coach