3 STRAHA KOJA BLOKIRAJU ULAZAK U KARIJERNU TRANZICIJU U IT

Bilo koja velika i važna životna promena je stresna, emotivna i zastrašujuća, jer podrazumeva odbacivanje dosadašnjih planova, ciljeva, ulazak u zonu neizvesnosti i kreiranje novog identiteta. 

Najčešći blokirajući strahovi:

Strah od napuštanja karijerne zone komfora

Većina nas je finansijski, energetski i emotivno ulagala u svoju karijeru, kroz sticanje fakultetske diplome ili sertifikata na relevantnim kursevima. Iz ovoga može proizaći osećaj da bi promena karijere bila sebična, uprkos nezadovoljstvu, jer na taj način “bacamo” novac i energiju koju smo sve ove godine ulagali u trenutnu karijeru. 

Strah od emotivnog povređivanja bliskih ljudi

Neizvesnost koju donosi karijerna tranzicija nam se čini pretećom za nama važne međuljudske relacije. Dešavaće se da se partneru, deci, prijateljima ne sviđa naš plan da menjamo karijeru, jer indirektno utiče na njih u negativnom smislu, odnosno način na koji s njima provodimo vreme će takođe zahtevati promenu. 

Strah od počinjanja ispočetka

U trenutnoj karijeri imamo određeni status, poziciju i kredibilitet, a karijerna tranzicija znači novi početak na po senioritetu nižoj poziciji. Iz ovoga proizilazi briga da li ćemo moći da kreiramo dovoljno dobru vrednost na nižoj poziciji u IT industriji, te da li ćemo moći da ispratimo dinamiku učenja i usvajanja novih znanja. 

Promeni narativ!

Ovi i mnogi drugi blokirajući strahovi neće biti toliko zastrašujući ukoliko ćeš karijernom tranzicijom doći do pozicije koja će biti usklađena s tvojim vrednostima i potencijalima, u kojoj ćeš imati svrhu i osetiti ispunjenje.

Zato prvi akcioni korak u pokoravanju strahova od karijerne tranzicije jeste identifikovanje i osveštavanje ličnih vrednosti koje će ti biti kompas u donošenju odluke koja je pozicija baš za tebe.

Jedan grčki filozof je govorio o promeni kao o jedinoj konstanti u životu, što znači da promenu ne možemo dugoročno izbeći, a ako joj otvorimo vrata, pružamo sebi različite mogućnosti za lični i profesionalni razvoj.

Una Kasagić,

Biznis psiholog i karijerni coach

One Response